lördag 4 december 2010

The Future of Love, John Milbank. Kapitel 10.

Sovereignty, Empire, Capital, and Terror

I det här kapitlet diskuterar Milbank ovannämnda fenomen belysta av USAs internationella konflikter strax efter 11 september 2001.
Han ställer sig kritisk till de storskaliga konsekvenserna, med tanke på vad det egentligen var som hände.

Jag tänker mig att teologi alltid är närvarande i konflikterna.

Terrorismen är farlig bland annat därför att den inte lyder under något system. Terrorismen är i sig en provokation mot alla rådande system. Terrorism är farligt därför att världens maktsystem bygger på att terrorister inte finns.
Man kan heller inte kriga mot terrorister, för de finns inte någonstans. Terrorism är aldrig en människa, ett hus eller en stat. Därför kan den heller inte nås.

Kan terrorismen ens anses vara olaglig? Att döda en annan människa är olagligt, men är det olagligt också om terrorismen aldrig ställt sig under någon lag? Terrorismen är uppkäftiga provokationer mot hela världen. Både USA och muslimska länder förutsätter att staten är den enda "instans"/"person" som kan ta någon annans liv.
Problemet är att en människa som inte har något att förlora är livsfarlig.

För att göra som USA valde att göra krävs en uppfattning om ett högre, större goda. Att förklara krig mot en annan stat är en rättighet som skapats utgående från en viss teologi. Varför är flygplan in i en byggnad ett så mycket större problem än konsekvenserna, eller hämnden, med betydligt fler döda?
Vad är det vi blivit lärda då vi inte reagerar som om det handlar om mord, då USA förklarar krig? Varför godkänner vi hämnden?

En teologisk tanke är alltid inblandad. "God bless America!" betyder ingenting. Det finns inga preferenser. Inga favoriter. Inga förlovade land. Ändå handlar rätten till krig om en rätt som står ovan statliga beslut.
Den statliga rätten, som var det allra viktigaste, sätter man sig över. Och det enda som kan refereras till är ett högre, moraliskt goda. En vision om en gudomlig vilja som skall verkställas.
Eftersom människan inte får döda, i ett "kristet land" som USA, är det bara i Guds namn dödandet möjliggörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar